>Het motief van Tristan van der Vlis

>

Nieuwe informatie naar buiten gekomen Tristan.

In 2006 had hij suïcidale klachten na 10 dagen opgenomen geweest te zijn in het GGZ mocht hij gewoon weer naar huis. Onbegrijpelijk eigenlijk dat iemand die zelfmoord neigingen heeft zo snel op straat komt te staan. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg die bij deze duidelijk “te kort is geschoten”, ook stond hij bekend bij de politie. In 2003 is een zaak tegen Van der V. geseponeerd, vier mensen stonden toen in een groepje, waarbij een van hen een luchtdrukpistool in handen had. Het lijkt erop dat de dader zichzelf in zijn been heeft geschoten, meldt het OM. Het voorhanden hebben van een luchtdrukpistool is alleen strafbaar op de openbare weg.
Waarom hebben ze deze jongen een wapenvergunning gegeven, het wapen in handen geven is een grote fout, vooral als het gaat om een jongen die waarschijnlijk geestelijk ziek is.
Een paar weken voor het drama was hij gestopt met werken voor een uitzendbureau, was hij daar zelf gestopt of moest hij noodgedwongen stoppen? Gaat het hier om een Psychose of een geval van schizofrenie?

Psychose of schizofrenie?

Niet iedereen die een psychose doormaakt, heeft schizofrenie. Een psychose kan bijvoorbeeld ook optreden na een moeilijke, uitputtende periode in iemands leven, of het gevolg zijn van druggebruik of een depressie. Van schizofrenie is sprake als iemand een langdurige psychose of meerdere psychosen heeft doorgemaakt en in de tussenliggende periodes niet goed functioneert. De verschijnselen die horen bij een psychose worden de positieve symptomen van schizofrenie genoemd: ze zijn duidelijk aanwezig. De verschijnselen van het verminderd functioneren worden de negatieve verschijnselen van schizofrenie genoemd: bepaalde vaardigheden of eigenschappen zijn afwezig.

Positieve symptomen van schizofrenie: de psychose

Tijdens een psychose maken mensen een vreemde indruk op hun omgeving. Ze doen en zeggen ongerijmde dingen. Hun gevoelens lijken niet te kloppen met wat er om hen heen gebeurt. Ze kunnen bijvoorbeeld zonder duidelijke aanleiding in lachen of huilen uitbarsten. Dit komt omdat iemand die een psychose doormaakt, in een eigen werkelijkheid leeft. De persoon koppelt gedachten en waarnemingen aan gevoelens of gedragingen die er niet echt mee samenhangen. Informatie uit de buitenwereld dringt niet goed of soms helemaal niet door. Normaal gesproken scheiden mensen informatie (=prikkels) uit de buitenwereld automatisch in belangrijke informatie die verwerkt moet worden, en onbelangrijke informatie, zoals achtergrondgeluiden en -beelden. Mensen in een psychose kunnen deze scheiding niet maken. Daardoor krijgen ze een overdosis aan prikkels te verwerken en raken hun hersenen overbelast.
De dader heeft tijdens zeer depressieve buien aan zeker twee mensen gezegd dat hij dacht aan het plegen van moorden, hij zou de afgelopen jaren aan ten minste twee mensen hebben verteld dat hij ‘iedereen wilde neermaaien’. Ook zou Van der Vlis geen vrienden hebben gehad, en geen vriendin. Bij een paar mensen was hij wel spraakzaam, hij zou tegen hen over zijn vuurwapens hebben opgeschept. Signalen genoeg zou je zeggen en toch kon dit gebeuren, de samenleving staat zo op instorten en splijt steeds meer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: